Home » Pravljična poroka na gradu Socerb

Pravljična poroka na gradu Socerb

Navidezna poroka na Primorskem, grad Socerb, Slovenija.

Idejo in organizacijo izvedbe navidezne poroke sva podala skupaj z Markom Pečovnikom. Želela sva si ustvariti intimno romantično poročno fotografiranje v stilu poročnega pobega (elope), ki je v tujini že zelo popularen. Predstavljajta si, da se poročita na travniku s pogledom na gore ali na plaži s pogledom na čudovit sončni zahod. Da ob tem pijeta odlično penino in si vzameta čas drug za drugega. Slovenija ponuja veliko čudovitih raznolikih pokrajin, kjer lahko nastanejo pravljične poročne fotografije.

Elopement poroka je dobro načrtovana poroka in dogodivščina za vaju, kjer se poročita brez prisotnosti ostalih ali pa se z ostalimi svati dobita v manjšem številu nekoliko kasneje v dnevu. Pri elopement poroki oziroma poročnem pobegu gre za intimno čustveno poroko na izbrani lokaciji na kateri je v trenutku zaobljube prisoten samo par, matičar in fotograf.

Trenutno so popularne tudi mikro poroke, ki vključujejo tradicionalne poročne obrede, vendar pa imajo zelo omejeno število sodelujočih (do 20 gostov). Prednost take poroke je, da so z vami najbližji in se zato še bolj opazi čustvena povezanost na fotografijah. Zaradi manjšega števila svatov, si lahko organizirata tudi tematsko poroko.

Kako je potekala priprava navidezne poroke in kdo so bili vključeni ponudniki:

Za pripravo navidezne poroke sva potrebovala mesec dni. Najprej sva poiskala primerno lokacijo za fotografiranje. Želela sva si ustvariti romantične motive ob morju ali s pogledom na morje. Iskanje primernega kraja je zahtevalo nekaj dni brskanja po spletu, kontaktiranja potencialnih sodelujočih in planiranja.

Kmalu sva primerno lokacijo našla na Socerbu. Ker oba iščeva navdih v gradovih in umetnosti (Marko je po izobrazbi univ. dipl. arheolog, sama pa obožujem skrite in lepe arhitekturne kotičke), sva se odločila, da kontaktirava Okrepčevalnico grad Socerb in preveriva, ali je fotografiranje pri njih izvedljivo. Odziv je bil pozitiven in takoj sva rezervirala termin. Ob ogledu lokacije sva se zaljubila v vzdušje mediteranske klime, v čudovit pogled na morje in rustikalne zidove starodavnega gradu.

Lokacija butične restavracije gradu Socerb s čudovitim zasanjanim ambientom grajskega kompleksa se nama je zdela v času zgodnje pomladi prava idila za fotografije. Ustvariti sva želela pristne fotografije, ujeti srečo in spontanost para, kot tudi čarobnost drobnih detajlov.

Kasneje med načrtovanjem se je ponudila priložnost fotografiranja med oljkami in rustikalno arhitekturo v apartmaju Pergola.

K sodelovanju k projektu sva povabila več talentiranih ponudnikov poročnih storitev.

Najprej sva kontaktirala Jagodo iz Vintage poroke, s katero sva že predhodno sodelovala in sva bila nad njenim končnim izdelkom vedno zelo zadovoljna. Jagoda je oseba, ki iz preprostih elementov ustvari pravo mojstrovino, zato sva ji prepustila stiliranje na terenu in idejo o celostni podobi navidezne poroke, vključno z vabili. Skupaj z Jagodo sva se odločila da bo rdeča nit preprosta romantična vintage poroka v stilu večnih ljubezenskih zgodb pisateljice Jane Austen. Z Jagodo sva se dogovorili tudi glede »moodboarda«. To je bila barvna in stilska smernica, kateri so sledili ostali vključeni poročni ponudniki. Odločili smo se za pastelne, zgodnje spomladanske barve, ki se lepo ujemajo s svetlim naravnim stilom fotografij, ki ga ponujava.

Z Markom sva poiskala tudi primeren poročni parček, glede na stil fotografij in zgodbo, ki sva jo želela predstaviti. K sodelovanju sva povabila Mirjano in Dejana, ki sta partnerja že mnogo let. Mirjana je profesionalna baletna plesalka in učiteljica / pedagog baleta. Parček obožuje preprostost in eleganco v enem, mediteransko klimo in rustikalno arhitekturo. Za njiju sva se odločila, ker tako kot večina najinih strank, nimata predhodnih izkušenj poziranja. Želela sva pokazati kako je vsak človek fotogeničen, če ga primerno usmeriš in sprostiš. Vlogo navidezne neveste in ženina sta odlično opravila. Midva pa sva imela priložnost ujeti pristna čustva ljubezni med njima.

Na Socerbu nam je popestrila fotografiranje tudi mačja statistka, ki se je mimogrede pojavila in odlično odigrala vlogo grajske mačke. Ravno te fotografije so prispevale k spontani razigranosti motivov.

Pri izvedbi navidezne poroke so sodelovali:

Poročna obleka za nevesto in ženina: Poročni salon Hollywood

Zaročni in poročna prstana: Nakit Zmay

Poročni šopek: Cvetličarna Mini dekor

Poročna frizura: Studio Selena in Jernej Valentin

Poročni ličenje: Sanela J.

Poročna manikura: Moneja kozmetični salon

Stiliranje na terenu in celostna podoba poroke, vključno z vabili: Vintage poroke

Poročna torta: Sweetina

Penina: Mulec Vinarstvo

Del organizacije, zagotovi kadre za promocijske posnetke, domača hrana:  Vesela doživetja + Domačija Vesel

Poročna Lokacija: Restavracija grad Socerb

Dodatna lokacija fotografiranja: apartma Pergola

Modela: Mirjana Šrot in Dejan Ratej

Fotografija: Nives Brelih Photography

Kratka predstavitev ponudnikov

Poročni salon Hollywood je ponudil izposojo čudovitih poročnih oblek ženina in neveste. V Poročnem salonu Hollywood vam ponudijo široko izbiro oblačil svetovno priznanih proizvajalcev in modnih kreatorjev. Pri izbiri obleke pomagajo profesionalne svetovalke s področja poročne in svečane mode.

Nakit Zmay je poskrbel za unikaten nakit neveste in ženina. V tej znamki sta združila moči zlatarski mojster Matjaž Lorenčič in 3d oblikovalka Valentina Urbančič. Njuna vizija je približati kvalitetno izdelan nakit vsakomur. Njun nakit nastane v celoti v njihovi delavnici, zato omogočata tudi izdelavo po naročilu.

Cvetličarna Mini dekor je poskrbela za prelep poročni šopek v spomladanskih barvah. Mihaela Kojić z željami kupcev združuje svojo izkušenost, ustvarjalnost in strokovnost na področju cvetličarstva in dekoracije.

Studio Selena in Jernej Valentin sta poskrbela za izjemno pričesko ženina in neveste. Sanela Labaš in Jernej Valentin Labaš poskrbita, da se vaše želje spremenijo v realnost. Svojo predanost delu nadgrajujeta z dolgoletnimi izkušnjami in neverjetnim občutkom stiliranja pričeske z linijo obraza. 

Sanela J. je poskrbela za poročno ličenje. Sanela Jezdimirović je po izobraževanju za umetnico ličenja pri priznanem mojstru Borisu Čavlini v Zagrebu odkrila svoje poslanstvo. K znanju je dodala še nitkanje, oblikovanje trepalnic in obrvi. Še posebej uživa v oblikovanju in barvanju obrvi s kano in barvo ter vse bolj popularno tehniko puder obrvi.

Shabby house, Vintage poroke in oblikovanje je stilirala celostno podobo navidezne poroke, vključno z vabili. Prepustila sva ji stiliranje na terenu. Jagoda Jabuka Godec je umetnostna zgodovinarka in arheologinja, ki jo je v svet ustvarjalnosti zanesla želja, da bi bila obkrožena z lepimi stvarmi. Zlasti so ji všeč dekoracije za poročna slavja in druge slavnostne prireditve. Navdihuje jo vintage eklektika, romantika in zgodbe Jane Austen.

Moneja kozmetični salon je pričarala elegantno dekoracijo nevestinih nohtov. Mojca Geršak svoje delo nadgrajuje z materiali najvišje kakovosti. Njena izbira storitev je zelo velika in izjemno kvalitetna. Salon med svojimi storitvami ponuja tudi nego obraza, klasično masažo, depilacijo, anticelulitne terapije in pedikuro.

Vinarstvo Mulec je ponudil kakovostno domačo penino. Obiščite jih v osrčju Slovenskih goric, kjer boste našli družinsko vinogradniško kmetijo Mulec. Ponaša se z več kot 100-letno tradicijo pridelave izjemno kakovostnih vin. Imajo zelo pestro paleto vin. Na njihovi kmetiji delujejo po načinu integrirane pridelave grozdja in vina. Vse grozdje potrgajo ročno in ga stisnejo v moderni pnevmatski preši.

Sweetina je priskrbela poročno torto v odtenku morskih barv. Tina Kašca je mlada slaščičarka, ki ustvarja pod imenom Sweetina. Poleg prekvalifikacije v slaščičarko je Tina naredila tečaj francoskih slaščic, izobraževala pa se je tudi v Moskvi. Rada ima čiste linije, pri dekoraciji tort pa uporablja sveže cvetje. Po naročilu peče okusne torte za vse priložnosti, največ za rojstne dneve, poroke in zabave. Njeno znamko je ustvarila izključno na Instagramu.

Vesela doživetja in Domačija Vesel vodi Tanja Vesel, ki je poskrbela za del organizacije in zagotovila kadre za promocijske posnetke. Za poročno postrežbo je priskrbela dobrote z Domačije Vesel. Tanja je podjetnica že več kot 7 let. Dela v turizmu in ima lastno agencijo, v okviru katere nudi organizacijo dogodkov in animacijo. Odlikuje jo organizacija doživetij po meri. Nudi historične programe za šole in vrtce in zaključene skupine. Doživetja za družine z poudarkom na podeželju, naravi ali preteklosti. Nudi celo doživetja za samske. Pod njenim turističnim vodstvom lahko začutiš Slovenijo iz drugačnih perspektiv. Polni vtisov si lahko, obkroženi z naravo, spočijete v turistični nastanitvi Domačiji Vesel.

Restavracija grad Socerb, katere gospodar je Milan Graj, je restavracija z grajskim ambientom in romantičnim pogledom na tržaški zaliv, Trst in okolico. Slovi po odlični hrani. Priporočamo ribje specialitete. Lokalu daje poseben čar izjemna vljudnost in prilagodljivost lastnika, ki je kulinarično profesionalnost prilagojeno stranki, že pred leti prinesel iz prekmurskih ravnin.

Prostor omogoča izvedbo manjše poroke, protokolarnega sprejema ali kulturne prireditve.

Grad stoji, na kraškem robu, nad vasjo Socerb. Tu se nahajajo ostanki kamnitega oboda renesančne trdnjave, obnovljene leta 1925. Grad je izjemna prostorska dominanta in edini večji utrdbeni objekt na kraškem robu nad obalo. Pod gradom je kraška jama, povezana z dvoriščem gradu. Zgrajen je bil na mestu prazgodovinske utrjene naselbine. Terasa ob gradu in rob pobočja sta preprežena s kraškimi jamami, ki so služile kot prazgodovinsko bivališče in po izročilu tudi skrivališče sv. Socerba. Ob gradu so ohranjeni temelji gospodarskih poslopij in gotske kapele.

Apartma Pergola ponuja prenočišče v Portorožu. Odlikuje ga bližina morja, trgovine in pogled na portoroško riviero.

Foto: Nives Brelih Photography

Nives Brelih Photography sva Nives in Marko, ki na porokah iščeva iskrice v očeh zaljubljenih parov ter loviva njihovo pristno energijo in čustva. Ponujava reportažni stil fotografiranja poroke, kjer lepi trenutki ostanejo ujeti v spominu. Zavedava se, da je poziranje marsikomu neprijetno, zato ponujava predporočno fotografiranje, kjer se lahko lažje sprostite in ste na poročni dan brez skrbi. Trudiva se, da na porokah vedno ujameva celotno dogajanje, pri fotografiranju z nama pa se boste počutili sproščeni. 

Ustvariti želiva romantične fotografije v kombinaciji s prefinjenimi detajli, ki jih na poročni dan večinoma ne bosta opazila, bodo pa zato le ti nepogrešljiv spomin v vajini poročni fotoknjigi. Ta bo ostala, kot dediščina, del vajinega nepozabnega dne. 

Zahvale in pohvale vsem sodelujočim ponudnikom za njihov trud, izjemnost storitve in sodelovanje. Posebna zahvala tudi modeloma Mirjani in Dejanu, brez katerih takšnih fotografij ne bi bilo.